Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

SEB Välfärdsbarometer 2014

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Idag redovisade SEB sin Välfärdsbarometer för 2014.

SEB:s redovisade idag sin välfärdsbarometer för 2014. Resultatet visar att svenskarnas förtroende för välfärden sjunker.

Idag redovisades SEB:s undersökning Välfärdsbarometern under ett seminarium i Almedalen. Välfärdsbarometern undersöker svenskarnas inställning till välfärden. 

Det är främst förtroendet till pensioner och äldreomsorg som är låg, men även en del andra områden inom välfärden brister för landets medborgare. Svenskt pensionsindex har på tre år sjunkit från 43 till 39 år, samma negativa riktning under perioden ses i Äldreomsorgsindex som sjunkit från 41 till 37 år. Även Välfärdsindex går nedåt, från 50 år i fjol till dagens 48 år. Välfärdsindex har sjunkit på alla områden sedan fjolåret, undantaget är sjukförsäkringen.

Den negativa trenden förvånar trots att det idag investeras mer än aldrig förr i välfärden.

- En förklaring kan vara att även om resurserna ökar så ökar behoven och förväntningarna ännu snabbare. När gapet mellan det vi förväntar oss av välfärden och det som levereras blir större, upplevs det som en försämring, säger Jens Magnusson, privatekonom SEB och upphovsman Välfärdsbarometern under redovisningen.

Svenskarna är minst nöjda i Norden när det kommer till välfärden. Detta trots att våra grannländer delar liknande välfärdstjänster och socialförsäkringar gällande organisering och finansiering som vårt blågula land.  

- Välfärdsbarometern 2014 visar att vi behöver diskutera den långsiktiga finansieringen av välfärden och hur vi ska säkerställa tillräckliga resurser för att möta de krav, behov och förväntningar som finns både nu och i framtiden, säger Jens Magnusson.


https://www.pengar.se/nyheter/seb-valfardsbarometer-2014


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt