Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Så fixar du en enkel månadsbudget

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Att skapa en egen månadsbudget är inte alls svårt. Här får tips om några enkla steg som gör att du på ett smidigt sätt får en bra översikt på din ekonomi.

Mat, bensin, kläder, idrott, godis, läsk, restaurangbesök, konserter, smink, teknikprylar, heminredning, resor, studiemedel, kollektivtrafik.. Listan över utgifter kan bli lång när du börjar analysera och fundera på vad pengarna går åt till varje månad.

Flera av utgifterna som existerar under en månad tar vi många gånger för givet av bekväma skäl. Därför är det lätt att glömma bort sina utgifter men genom att göra en enkel månadsbudget kan du få en bra översikt.

Att göra en budget över sin ekonomi är inte alls så jobbigt som man kanske tror. Här har vi gjort en enkel mall för att du på ett lätt sätt ska kunna se över dina inkomster kontra utgifter.


Steg 1: Gör en mall

Börja med att göra en mall. Enklaste sättet att göra detta på är att använda sig av en dator och ett skrivprogram. I de allra flesta program som word, pages och open office finns färdiga mallar där du kan välja mellan olika storlekar och kolumner.

Genom att använda en sådan mall får du en bra översikt. Du kan också rita din egna mall efter önskemål. Huvudsaken är att alla inkomster och bidrag per månad efter skatt finns listade.

Steg 2: Fyll i inkomster

Är ni fler än en person i ditt hushåll kan du dela in spalterna i "person 1" och "person 2". Skriv sedan den sammanlagda inkomsten för Er båda i slutet av spalterna. På så sätt kommer du enkelt kunna räkna ut Era totala inkomster.

Fyll sedan mallen med olika kategorier efter dina inkomster. Börja med den inkomst som genererar mest pengar, exempelvis lön. Eller också kan du dela in kategorierna i bokstavsordning. Välj den typen av kategorisering som du känner funkar bäst för dig.

Steg 3: Fyll i utgifter

När du gjort en klar mall där du listat dina inkomster är det dags att skapa ytterligare en mall, den här gången för dina utgifter.

För att få en bra överblick över dina utgifter kan du logga in på din internetbank och se över din betalningshistorik. I betalningshistoriken kan du se dina tidigare överföringar över betalda utgifter. Detta gör det enklare för dig att kunna lista dina utgifter och på så sätt inte glömma några kostnader.

Genom att skriva upp din nuvarande ekonomi överst i mallen kan du på ett enkelt sätt se hur mycket pengar du har kvar efter beräknad utgift.

I spalten längst ut till höger kan du skriva upp hur mycket pengar som blir över när själva utgiften är dragen.

Genom att använda dig av en sådan här budgetmall får du en perfekt överblick av dina sammanlagda kostnader samt utgifter, och då finns det även möjlighet för mer sparande till roliga ändamål!


https://www.pengar.se/nyheter/sa-fixar-du-en-enkel-manadsbudget


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt