Allt fler väljer att shoppa online i bekvämligheten av sitt egna hem. Här finner du flera tips om hur du e-handlar smartare!


Tryggare e-handel
Välj att handla från e-butiker med certifieringen "Trygg e-handel". Samtliga nätbutiker med stämpeln uppfyller fjorton krav som tagits fram tillsammans med flera av landets större konsumentorganisationer. Det rör sig bland annat om konsumentens rätt till hjälp, återbetalning och ångerrätt samt hantering av personuppgifter, säkra betalningslösningar och stabil ekonomi.

Målsättningen med certifieringen Trygg e-handel är att konsumenter ska känna sig lika trygga vid ett köp online som vid köp i en fysisk butik. 

För att försäkra dig om att certifieringen är riktig räcker det att hålla musen över symbolen så att ett pop-up-fönster kommer upp. Fönstret intygar att butiken är godkänd av Trygg e-handel. Se här hur det går till eller besök Trygg e-handels egna hemsida där samtliga certifierade e-butiker finns att hitta.


Vilket betalningsalternativ?
Det finns vanligtvis flera betalningsalternativ när du handlar på nätet. Vad är då smartast att välja - kortbetalning, direktbetalning, faktura, postförskott eller delbetalning?

Litar du på butiken du handlar hos rekommenderas alltid att betala direkt via din bank eller med ditt kort. Vid direktbetalning och kortbetalning tillkommer dessutom inga ytterligare kostnader. För att få bättre översikt över ditt e-handlande kan det vara en idé att använda ett eget kontokort till dessa betalningar.

Väljer du betalning via faktura kan du betala din vara efter att du fått hem den i brevlådan. Det gör att du får ett slags "övertag" gentemot e-butiken om varan inte skulle levereras i tid eller om den skulle vara defekt eller liknande. 

Vid fakturabetalning är det dock viktigt att tänka på att det ofta tillkommer en extra kostnad. Tag alltid reda på storleken på fakturaavgiften innan ditt köp, vilken ska finnas synlig när avtalet ingås. Godkänner du fakturabetalning med extra avgift måste du betala avgiften - det är dock inte möjligt för företaget att i efterhand addera en fakturaavgift.

Även vid val av postförskott som betalning håller du inne på pengarna tills dess att du vet att varan levererats till dig. Då betalar du nämligen när du hämtar ut ditt paket hos Posten. Ha dock i åtanke att det även vid postförskott tillkommer en extra avgift.

Delbetalning är för dig som inte har råd att eller vill betala hela kostnaden på en gång. Tänk igenom ordentligt innan du ingår ett avtal om delbetalning, då det oftast är billigast att betala en vara direkt. Vid mindre köp är det alltid smart att undvika delbetalning eftersom ränta, uppläggningsavgifter och aviseringsavgifter kan komma att bli dyrare än den köpta varan i sig.


Jämför, jämför, jämför
Innan du gör slag i saken och klickar hem den där efterlängtade prylen kan det vara smart att kika runt på Internet efter en bättre deal. I dag finns flera olika jämförelsesajter, däribland Pricerunner och Prisjakt, som hjälper dig att hitta din vara till det bästa priset.

Kanske är det även så att det finns en bättre variant av din vara ute på marknaden? Då finns bland annat Test.se som samlar tester från flera olika aktörer och utser en vinnare.


Leta rabattkoder och kampanjer
Det är inte ovanligt att e-butiker lockar med reor, rabattkoder och diverse kampanjer. Även här finns det webbsidor som specialiserar sig på att samla nätets alla erbjudanden på en och samma plats. Kampanj.com uppdaterar dagligen med nya fräscha erbjudanden för att du ska kunna komma undan så billigt som möjligt!

Student? Då finns det en uppsjö av erbjudanden för dig! Många e-butiker har stående rabatter för just studerande via Mecenat.