Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Rut och Rot bäst betala innan årsskiftet

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Vid årsskiftet gäller nya regler för rot- och rutavdrag. För att de gamla reglerna ska gälla en bit in på året, krävs att rot och rut betalas senast sista december.

Vid årsskiftet gäller nya regler för rot- och rutavdrag. För att de gamla reglerna ska gälla en bit in på året, krävs att rot och rut betalas senast sista december. Det meddelar Skatteverket.

Du som köpt rot- eller rutarbete under slutet av året, behöver betala kostnaden senast den 31 december. Det vill säga om du önskar att reglerna från 2015 ska gälla.

- Betalar man arbetet efter årsskiftet gäller 2016 års regler oavsett när fakturan är daterad, berättar Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos i ett pressmeddelande.

Arbetet behöver dock inte vara avslutat under 2015, utan måste vara färdigställt senast en månad senare - den 31 januari 2016. Utföraren av arbetet måste dessutom begära utbetalning från Skatteverket senast den sista januari. Utbetalning kan avslås om ansökan kommer in för sent, eller om arbetet dröjer.

- Om ansökan om rot- eller rutavdrag inte blir godkänd kan köparen i vissa fall bli skyldig att betala mer till utföraren. Det är viktig att man är överens om vad som gäller när man ingår ett avtal om rut- eller rotarbete, säger Thörnroos.

Regelförändringarna nästa år omfattar en sänkning av arbetskostnaden från 50 till 30 procent för rot samt sänkt tak till 25 000 kronor per person och år (personer under 65 år) för rut.


https://www.pengar.se/nyheter/rut-och-rot-innan-arsskiftet






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt