Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Sveriges regering med bland andra statsminister Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson samt utbildningsminister Gustav Fridolin.

Rot-avdraget sänks till förmån av bostäder

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Regeringen kan komma att sänka ROT-avdraget vid årsskiftet. Det för att stimulera nybyggandet av bostäder.

Regeringen kan komma att sänka ROT-avdraget vid årsskiftet. Det för att stimulera nybyggandet av bostäder.

Trots att den sittande regeringen hade som vallöfte att inte riva upp reformen, har de rödgröna nu presenterat ett förslag om minskat ROT-avdrag. Förslaget lyder att i stället för 50 procent, kommer 30 procent vara möjligt att dra av på totalkostnaden för utfört arbete.

- Så subventionen blir lite mindre, säger finansminister Magdalena Andersson till TV4 Nyheterna.

Skulle förslaget gå igenom innebär det att renoveringar blir dyrare. Till exempel skulle en ombyggnad för sammanlagt 20 000 kronor kosta 4 000 kronor mer än vad det gör i nuläget.

Bakgrunden till förslaget är att pengarna ska investeras i nybygge. Regeringen har som mål att bygga 250 000 nya bostäder mellan 2015-2020. 

Främst ska det satsas på hyresrätter och studentbostäder, där regeringen föreslagit ett investeringsstöd för bygge på platser med bostadsbrist. Totalt uppgår stödet till 3,2 miljarder kronor per år, vilket ska finansieras av den föreslagna minskningen av ROT-avdraget. Förslaget kommer att vara en del av budgetpropositionen för år 2016.

- Det är viktigt att rikta om pengar från ombyggnation till nybyggnation, kommenterar statsminister Stefan Löfven under en presskonferens på onsdagen.

- Vi kan inte lägga hur mycket pengar som helst på ombyggnation.


https://www.pengar.se/nyheter/rot-avdraget-sanks-till-forman-av-bostader


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt