Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Rödgröna överens om höjd inkomstskatt

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade i dag förslag gällande högre inkomstskatt.

I dag föreslog Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet om en förhöjd inkomstskatt för de som tjänar över 50 000 kronor. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Förslaget om ökad skatt för höginkomstagare är en del av höstens budget med start nästa år. Det kommer att ske en successiv minskning av jobbskatteavdragen, som börjar med ett mindre avdrag för de med en inkomst på 50 000 kronor - och fortsätter tills inget avdrag alls för de med en inkomst över 123 000 kronor i månaden.

- När man inte har egen majoritet får man kompromissa. Här har vi fått sänka nivån något, erkänner den nya finansministern Magdalena Andersson till Ekot.

Samtidigt förelås en minskad skatt för pensionärer, en skatt som i nuläget är högre än för lön. Skatten ska förslagsvis sänkas med 120 kronor i månaden, och vara jämställd med en löntagares.

- Vi tycker det är fel att pensionärer betalar högre skatt än vanliga löntagare. Nu sänker vi skatten, framför allt för dem med låg pension, säger Magdalena Andersson.

Vid år 2020 ska det inte finnas någon skatteklyfta, då regeringen siktar på att sänka arbetslösheten avsevärt fram till dess.

- Det är en klyfta som vi byggt upp i många år. Därför kommer det också att ta lite tid innan vi kan sluta klyftan, menar finansministern.

Ytterligare förslag gällande skatteändringar är en ökad skatt på bekämpningsmedel, avfall och kärnkraftproducerad el, samt en höjning av arbetsgivaravgiften för de över 65 år och en minskad ungdomsrabatt. Dessutom ges förslag på att höja tobaksskatten med tolv procent.

I och med att jobbskatteavdraget minskar, beräknas staten få påfyllning med över två miljarder kronor i kassan. Tobaksskatten beräknas ge ytterligare 900 miljoner. Totalt beräknas staten få en ökad inkomst med 19 miljarder.


https://www.pengar.se/nyheter/rodgrona-overens-om-hojd-inkomstskatt


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt