Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Riksbanken sänker reporäntan till -0,25

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Riksbanken beslutade i dag att sänka, den redan negativa reporäntan, ytterligare.

Riksbanken beslutade i dag att sänka, den redan negativa reporäntan, ytterligare. För att göra penningpolitiken än mer expansiv köper Riksbanken även statsobligationer för 30 miljarder kronor.

Efter dagens sammanträde av Riksbankens direktion meddelas att reporäntan sänks med 0,15 procentenheter till -0,25 procent. Dessutom förvärvas statsobligationer om 30 miljarder kronor.

"Riksbankens expansiva penningpolitik har haft en positiv effekt på svensk ekonomi. BNP-tillväxten är relativt god, arbetsmarknaden stärks gradvis och det finns tecken på att inflationen har bottnat, även om den fortfarande är låg", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Penningpolitiken bör dock bli än mer expansiv menar Riksbanken som hänvisar till den förstärkning av kronan som skett den senaste tiden, som kan vända inflationens nuvarande utveckling.

"För att understödja uppgången i inflationen och för att de långsiktiga inflationsförväntningarna ska vara förenliga med inflationsmålet bedömer Riksbankens direktion att det nu behövs en ännu mer expansiv penningpolitik".

Med det sagt sänker Riksbanken reporäntan från -0,10 till -0,25 procent, med verkan den 25 mars, där den beräknas ligga kvar till minst andra halvan av 2016. Riksbanken köper även nominella statsobligationer för 30 miljarder kronor, med start den 26 mars.

Riksbanken meddelar även att ytterligare sänkningar av reporäntan samt fler köp av statsobligationer kan bli aktuellt. Även andra åtgärder kan bli angelägna, så som köp av andra typer av värdepapper samt interventioner på valutamarknaden.


https://www.pengar.se/nyheter/riksbanken-sanker-reporantan-till-025


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt