Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Riksbanken sänker reporäntan

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Riksbanken rekordsänkte idag reporäntan med 0,5 procentenheter.

Idag på morgonen sänkte Riksbanken reporäntan till 0,25 procent - en sänkning på 0,5 procentenheter. Riksbankens sänkning av reporäntan kom som en chock för flera specialister som förväntat en sänkning av inte alls så stor marginal. 

"Konjunkturen fortsätter att stärkas i svensk ekonomi. Men inflationen har blivit lägre än väntat och inflationstrycket bedöms vara tydligt lägre jämfört med bedömningen i april. Riksbankens direktion anser att det krävs en ännu lägre ränta för att inflationen ska stiga mot målet på 2 procent," meddelar Riksbanken i morgonens pressmeddelande.

Den låga räntan ska bidra till att det blir högre efterfrågan i ekonomin, som ska få inflationen att stiga. Räntan beräknas höjas i slutet av 2015, två år efter det, väntas reporäntan att ligga på drygt 2 procent.

- Riksbanken sänker avsevärt mycket mer än förväntat, säger Mikael Sarwe, strategichef på Nordea till Svenska Dagbladet.

- Men det innebär att de signalerar att trovärdigheten kring inflationsmålet är väldigt viktig att upprätthålla och att de på något sätt erkänner för sig själva att de har legat väldigt snett i både sina inflationsprognoser och därmed ränteprognoser under lång tid, fortsätter Nordeas strategichef till SvD.

Sänkningen av reporäntan är ett glädjebesked för landets bolånetagare. Direkt efter beskedet tillkännagav Handelsbanken att de sänker räntan på sitt korta bolån med 0,05 procent. Fler banker lär göra det samma inom en snar framtid.

Riksbanken varnar dock för att den låga räntan bidrar till att hushållens skuldsättning ökar.

"Med en låg ränta länge brådskar det för andra politikområden att hantera riskerna med hushållens skuldsättning och utvecklingen på bostadsmarknaden. För att minska riskerna räcker det inte enbart med åtgärder som stärker motståndskraften i banksystemet utan det krävs även åtgärder som riktas direkt mot hushållens efterfrågan på krediter," skriver Riksbanken i pressmeddelandet, "Utan ytterligare åtgärder ökar risken för att samhällsekonomin utvecklas på ett sätt som inte är långsiktigt hållbart, vilket också kan försvåra förutsättningarna för penningpolitiken längre fram".

Beslutet om en så stor sänkning av reporäntan fattades utan samtycke från riksbankschefen Stefan Ingves, vilket är högst ovanligt. Riksbankschefen yrkade på en sänkning på 0,25 procentenheter. 

Den nya reporäntan tillämpas från och med 9 juli 2014.https://www.pengar.se/nyheter/riksbanken-sanker-rantan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt