Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Riksbanken rör inte räntan

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Riksbanken meddelar på onsdagen att räntan förblir oförändrad. Samtidigt utökar myndigheten köpet av statsobligationer.

Riksbanken meddelar på onsdagen att räntan förblir oförändrad. Samtidigt utökar myndigheten köpet av statsobligationer.

Reporäntan blir kvar på -0,25 procent. Riksbanken skriver dock att den kan komma att sänkas ytterligare i framtiden. Räntan förväntas inte höjas förrän under det andra halvåret 2016.

"Riksbanken har fortsatt hög beredskap att vid behov göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena. Köpen av statsobligationer kan utökas. Dessutom kan reporäntan sänkas ytterligare och framtida höjningar kan gå långsammare." 

Enligt Riksbankens beräkningar kommer inflationen nå 0,3 procent i år, 2,1 procent under 2016 samt 2,7 procent år 2017. Det är en höjd prognos från föregående räntebesked då Riksbanken förväntade sig en inflation om 0,1 procent i år och 2,2 procent 2017.

Av pressmeddelandet framkommer att riksbanken nu utökar sitt köp av statsobligationer.

"Den expansiva penningpolitiken har en positiv effekt på svensk ekonomi och inflationen har börjat stiga. För att säkerställa att denna utveckling fortsätter har Riksbankens direktion beslutat att köpa statsobligationer för ytterligare 40-50 miljarder kronor."

Stödköpen av statsobligatoner, med löptider om upp till 25 år, genomförs mellan maj och september i år. 

Riksbanken menar att penningpolitiken är i behov av att vara mycket expansiv, med syfte att få upp inflationen och på så sätt minska riskerna som en låg inflation kan resultera i. De uppmanar även regeringen och andra myndigheter att genomföra ytterligare åtgärder för att minska risken med svenska hushålls skuldsättning.


https://www.pengar.se/nyheter/riksbanken-ror-inte-rantan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt