Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: info@pengar.se

Riksbanken rör inte räntan


​Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,5 procent.

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,5 procent. 

På torsdagen meddelar Riksbanken att reporäntan lämnas oförändrad på -0,5 procent samt att det kommer dröja allt längre innan räntan höjs igen. Det som följd av en stor osäkerhet i omvärlden, som blivit än större på grund av utgången i den brittiska folkomröstning berörande Europeiska Unionen.

"För att ge fortsatt stöd åt svensk ekonomi och den stigande inflationen behövs en mycket expansiv penningpolitik. Direktionen har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på -0,5 procent. Givet den ökade osäkerheten bedömer direktionen nu att det kommer att dröja längre innan reporäntan börjar höjas. Först under andra halvåret 2017 börjar räntan höjas i långsam takt." 

Riksbanken fortsätter köpen av statsobligationer under årets andra halva och har en fortsatt hög beredskap för en mer expansiv penningpolitik. 

I nuläget är det besvärligt att bedöma vilka konsekvenser, politiska som ekonomiska, som följer resultatet i den brittiska EU-omröstningen. Riksbanken förmodar att de lär blir begränsade för den svenska ekonomin, dock finns risk för att effekterna blir mycket negativa. 


https://www.pengar.se/riksbanken-ror-inte-rantan-2


Spara pengar-veckobrev, helt GRATIS!

  • Smarta spara-tips varje vecka!
  • Unika rabatter!
  • Avsluta när du vill.

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Utnyttja semesterdagarna till max - så gör du 2018

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt

Tiden rinner ut för Linné och Karl

Sista dagen att deklarera

15 miljarder snart ogiltiga