Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Riksbanken kommenterar nya amorteringsförslaget

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Riksbanken kommenterar nya förslaget om amorteringskrav.

På torsdagen presenterade Sveriges Riksbank sina synpunkter på Finansinspektionens nya förslag gällande amorteringskrav.

"Riksbanken välkomnar Finansdepartementets förslag att inför en ny lagbestämmelse om amorteringskrav", kommenterar Riksbanken på sin hemsida och menar att det är ett steg i rätt riktning.

Riksbankens åsikt är att det av lagtexten bör framgå att ändamålet med amorteringskravet är att motverka finansiella samt makroekonomiska stabilitetsrisker. De sätter sig samtidigt emot förslaget om att Finansinspektionen ska behöva godkännande från regeringen för att kunna ge ett beslut om krav på amortering. Det är en förutsättning att myndigheten får ett mandat som ger en hög grad oberoende att utföra makrotillsynsinsatser, menar Riksbanken. 

Riksbanken motsätter sig även förslaget om att nyproducerade bostäder ska undvaras amorteringskravet. Dock menas att det möjligen kan förekomma särskilda skäl för undantag av ett krav, men bankernas möjligheter att godkänna undantag ska samtidigt vara begränsade.

Riksbanken välkomnar förslaget överlag, dock krävs ytterligare åtgärder för att få bukt på hushållens skuldsättning.

- Riksbanken ser betydande risker med hushållens ökade skulder. Det är av stor vikt att nödvändiga åtgärder snabbt genomförs. Ett amorteringskrav är ett steg på vägen, men långtifrån tillräckligt för att minska dessa risker till acceptabla nivåer. En anledning är att amorteringskravet enligt förslaget endast berör nya bolån, säger riksbankschef Stefan Ingves i ett pressmeddelande.


https://www.pengar.se/nyheter/riksbanken-kommenterar-nya-forslaget


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt