Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Screenshot Riksbank.se

Riksbanken chocksänker reporäntan

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Riksbanken meddelar idag att man sänker reporäntan med 0,10 procentenheter.

Sveriges reporänta är negativ. Det efter att Riksbanken idag chocksänkt med 0,10 procentenheter.

Med syfte att göra penningpolitiken mer expansiv har Riksbanken valt att sänka reporäntan till -0,10 procent. Samtidigt meddelas att Riksbanken planerar att köpa statsobligationer för tio miljarder kronor samt att räntorna på de finjusterande transaktionerna i räntestyrningssystemet återställs till +/- 0,10 procentenheter.

"Inflationen har på senare tid utvecklats ungefär som förväntat men det finns en risk att det låga oljepriset dämpar inflationsförväntningarna och därmed inflationen mer än vad som antagits i prognosen. Till detta kommer den ökade osäkerheten om utvecklingen i omvärlden och på de finansiella marknaderna", kommenterar Riksbanken i ett pressmeddelande.

De statsobligationer, värde tio miljarder kronor, som kommer att köpas är nominella med löptid om ett till omkring fem år.

Riksbanken bedömer att reporäntan förblir -0,10 procent fram till dess att inflationen närmar sig två procent och att det först under 2016 kan bli aktuellt med en höjning.

Av pressmeddelandet framkommer att Riksbanken är förberedda på att snabbt göra penningpolitiken än mer expansiv. Vilket främst innebär en ytterligare sänkning av reporäntan samt köpa statsobligationer i större omfattning.

Den nya reporäntan gäller från och med den 18 februari 2015.

PROGNOS FÖR REPORÄNTAN

2014 kv42015 kv12015 kv22016 kv12017 kv12018 kv1
Reporänta0,08%-0,05% (0,00)-0,11% (0,00)-0,12% (0,00)0,57% (0,74)1,43%


https://www.pengar.se/nyheter/riksbanken-chocksanker-reporantan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt