Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Riksbanken ändrar emissionsvillkor

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Riksbanken gör förändringar av emissionsvillkor för riksbankscertifikat.

För att förbättra dagslånemarknadens funktion utför Riksbanken ändringar. Det skriver myndigheten idag.

Förändringarna som kommer att genomföras är både tekniska sådana av villkoren för riksbankscertifikat samt en begränsning av emissionsvolymen för certifikat som sträcker sig över stundande årsskifte. Ändringarna gäller från och med den 16 december.

Det penningpolitiska styrsystemet är beskaffat med mål att styra marknadens dagslåneränta via bestämmelser av villkor för bankernas in- samt utlåning i Riksbanken. Banksystemet har ett likviditetsöverskott sedan oktober 2008, som i nuläget uppgår till runt 50 miljarder svenska kronor. Riksbanken lånar in överskottet via både veckovisa emissioner av riksbankscerifikat samt via dagliga finjusterande transaktioner. 

Från juni 2010 är det möjligt för bankerna att sälja tillbaka riksbankscertifikat till Riksbanken, och det för en kostnad om 2 räntepunkter. Avsikten med rätten till återförsäljning är att stegra intresset för de veckovisa emissionerna av certifikat. När en återförsäljning sker till Riksbanken ökar systemets överskott med jämförlig summa. Nu har däremot Riksbanken fattat beslut om att avgiften för återförsäljning av riksbanksceritifikat ska höjas till 10 räntepunkter och att återförsäljningsrätten ej ska gälla under anbudsdagen. Det för att hålla sig borta från frekvent återförsäljning, vilket leder till överflödig påverkan av räntebildningen på dagslånemarknaden.

Riksbanken har även fattat beslut om att emissionsvolymen av certifikat ska begränsas till 35 miljarder kronor. Det för att sky stor variation i dagslåneräntan när årsskiftet närmar sig.


https://www.pengar.se/nyheter/riksbanken-andrar-emissionsvillkor


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt