Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Reporäntan sänks till rekordlåg nivå

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Med verkan i morgon sänks reporäntan till rekordlåga noll procent.

I dag kom beskedet att Riksbankens direktion sänker reporäntan med 0,25 procentenheter till noll procent - den lägsta nivån någonsin i svensk historia.

Under det senaste året har både BNP och sysselsättningen i landet ökat, men inflationen fortsätter att förbli låg. Riksbanken menar att det underliggande inflationstrycket är lägre än vad som tidigare bedömts och det tillsammans med en svag konjunkturutveckling och lägre inflation runt om i världen leder till att det kommer ta längre tid innan inflation uppgår till två procent.

- Svensk ekonomi är relativt stark och konjunkturen fortsätter att förbättras. Men inflationen är för låg. Riksbankens direktion har därför beslutat att penningpolitiken behöver bli ännu mer expansiv för att inflationen ska stiga mot målet på två procent, meddelar Sveriges Riksbank i ett pressmeddelande.

Den historiskt låga räntan ska öka efterfrågan i landets ekonomi och med det höja inflationstrycket. Riksbanken skriver att den expansiva penningpolitiken eventuellt leder till att förväntningarna på inflationen stannar runt två procent, då penningpolitiken är ett distinkt tecken på att inflationsmålet nu ska nås.

Även hushållens skuldsättning och dess risker tas upp av Riksbanken i pressmeddelandet. Myndigheten menar att riskerna nu ökar när räntan sänks, vilket betyder att det blir ännu mer betydelsefullt med åtgärder.

Samtidigt som reporäntan sänks väljer Riksbanksdirektionen att även sänka inlåningsräntan till -0,75 procent och utlåningsräntan till 0,75 procent. Dessutom sänks räntan för finjusterade transaktioner till noll procent.

Den nya reporäntan tillämpas från och med onsdagen 29 oktober 2014.


https://www.pengar.se/nyheter/reporantan


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt