Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Rekordhög inlåning bland svenska hushåll

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Hushållens inlåning noteras till rekordhöga nivåer under årets första kvartal.

Hushållens inlåning noteras till rekordhöga nivåer under årets första kvartal. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Under det första kvartalet i år uppgick hushållens finansiella sparande, det vill säga nysparandet subtraherat med skuldökningen, till 58 miljarder kronor. Det är likvärdigt med de tre senaste årens noteringar av första kvartalet. 

Hushållen sparade framförallt i försäkringar samt inlåning och nettosålde aktier och fonder. Nettoinlåningen uppgick till 38 miljarder kronor, vilket är en rekordhög notering för ett första kvartal. Insättningen till bank- och skattekonton, vilket utgjorde den största delen, var 23 miljarder kronor. Det är det högsta noteringen sedan år 2007.

Hushållens sammanlagda tillgångar på bankkonton var vid utgången av kvartalet 1 516 miljarder kronor. Vilket motsvarar 13 procent av de finansiella tillgångarna. Det finansiella individuella sparandet var -33 miljarder kronor, ett resultat som främst är en följd av stora insättningar till tjänste- och premiepensioner.

Hushållen sålde aktier för 10 miljarder kronor samt fondandelar för 8 miljarder under kvartalet, vilket är den högsta noteringen sedan 2011. Tillångarna i fondandelar var vid slutet av årets första kvartak 802 miljarder kronor.

Samtidigt fortsätter låneökningen att vara hög. Transaktioner i lån uppgick till 49 miljarder kronor, vilket är en historiskt hög ökning under ett första kvartal. Låneökningstakten var 7,1 procent, vilket är detsamma som under fjärde kvartalet 2015.

Den finansiella nettoförmögenheten var 7 677 miljarder kronor, vilket är en nedgång med 44 miljarder kronor sedan föregående kvartal.


https://www.pengar.se/nyheter/rekordhog-inlaning-bland-svenska-hushall


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt