Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Rekord för hushållens sparande

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under det fjärde kvartalet 2014 ökade hushållens finansiella sparande till rekordnivåer.

Under det fjärde kvartalet 2014 ökade hushållens finansiella sparande till rekordnivåer. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

För fjolårets fjärde kvartal noterades den högsta nivån för hushållens sparande under ett fjärde kvartal sedan 1996. Totalt uppgick sparandet till 51 miljarder kronor, där det sparades till största delen i försäkringar, fonder samt bankkonton.

Sammanlagt sattes drygt 100 miljarder kronor in i någon form av sparande. Under kvartalet gjordes avsättningar om 33 miljarder kronor till tjänstepensionen och 25 miljarder till bankinlåningar. Hushållen sparade totalt 14 miljarder kronor i fonder, där absoluta favoriten var blandfonder. Dessutom bidrog köp av bostadsrätter till fjärde kvartalets rekordhöga nivå.

Under kvartalet ökade hushållens skulder med 57 miljarder kronor. Av den totala skulden utgjorde lån 47 miljarder, vilket är den största ökningen av lån sedan fjärde kvartalet år 2009. Låneökningstakten uppgick till 5,5 procent, en uppgång från de 4,6 procent som noterades för kvartal fyra under 2013.

Hushållens aktierelaterade tillgångar ökade under kvartalet, likt hushållens utländska tillgångar. Därmed nådde de finansiella tillgångarna 10 487 miljarder kronor samtidigt som den finansiella förmögenheten överskred 7 000 miljarder kronor. Det är en ökning av den finansiella förmögenheten med 280 miljarder, varav 51 miljarder kom från sparande och värdeökningen stod för 229 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/rekord-for-hushallens-sparande


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt