Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Rekord för handeln i december

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Julhandeln slog alla rekord i december.

Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån och HUI Research.

Under årets sista månad landade den preliminära försäljningen inom detaljhandeln på strax över 74,6 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med motsvarande månad föregående år. Justerat för prisförändringar uppgår ökningen av försäljningsvolymen till 3,4 procent - även det ett rekord. Dagligvaruhandeln stod för en ökning om 5,1 procent, samtidigt som sällanköpsvaruhandeln ökade med totalt 4,4 procent under månaden.

Sett till månadsutvecklingen november-december, har detaljhandelns försäljning minskat med 1,5 procent. 

"En av vinnarbranscherna under årets julhandel var heminredningshandeln, vars försäljning ökade med 9,4 procent. Även klädeshandeln och möbelhandeln uppvisade starka tillväxttal. För leksakshandeln, som är den mest julberoende branschen, ökade försäljningen med 5,3 procent. Ett starkt besked för branschen då närmare en fjärdedel av årets försäljning sker under december", kommenterar HUI Research.

Betydligt tuffare var det för sporthandeln samt skohandeln, som minskade sin försäljning med 1,4 respektive 1,8 procent under månaden. Vilket var ett resultat av en relativt varm månad, då båda branscherna är i högsta grad väderberoende.

Sett till hela detaljhandelsåret ökade försäljningen med 5,7 procent, vilket är den störst uppmätta siffran sedan före finanskrisen. Den bakomliggande orsaken till tillväxten under 2015 är främst invånarnas goda köpkraft.

"En stabil arbetsmarknad, stigande bostadspriser, låg ränta, högt sparande samt en låg inflation har bidragit till det goda försäljningsåret."

Detaljhandelsåret 2016 förväntas ha en något lägre tillväxttakt.


https://www.pengar.se/nyheter/rekord-for-handeln-i-december


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt