Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Rejäl ökning av hushållens tillgångar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Hushållens finansiella tillgångar ökade rejält under det första kvartalet 2015.

Hushållens finansiella tillgångar ökade rejält under det första kvartalet 2015. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Totalt ökade hushållens finansiella tillgångar med 6 procent under kvartalet, vilket är den största uppgången under ett enskilt kvartal sedan 1990-talet. Den stora ökningen var till största delen ett resultat av börsuppgången. Enligt Affärsvärldens generalindex steg bland annat Stockholmsbörsen med 14 procent under perioden. Även transaktioner hade verkan på hushållens finansiella tillgångar.

Under kvartalet ökade tillgångarna med totalt 775 miljarder kronor. 675 miljarder utgjordes av värdeökning medan resterande 100 miljarder var en följd av transaktioner. Hushållens skulder ökade under perioden med 40 miljarder, vilket resulterade i en total uppgång om 735 miljarder kronor. Det finansiella sparandet var 60 miljarder, med störst andel i fonder och försäkringar. 

Kvartalets börsutveckling ledde till ett ökat värde om 78 miljarder kronor för hushållens direktägda tillgångar i noterade aktier. Samtidigt ökade investeringsfonder och försäkringsbolags tillgångar i noterade aktier med 217 respektive 99 miljarder kronor. Svenska hushåll står som indirekt ägare av en större del av både investeringsfonder och försäkringsbolags aktier genom sparande, vilket innebär att hushållens tillgångar ökade även i fondandelar och försäkringssparande.

Under perioden påbörjade Riksbanken stödköp av statsobligationer. Totalt 19 miljarder kronor. Riksbanken emitterade även certifikat som köptes av landets banker för 33 miljarder kronor. Dessutom nettoköpte bankerna bostads- och statsobligationer för 46 miljarder. Banksektorn både nettoköpte räntebärande värdepapper och emitterade korta samt långa räntebärande värdepapper under kvartalet. Emitteringen av bankcertifikat var 17 miljarder och för bankobligationer 35 miljarder kronor. Bankerna finansierade sig dessutom honom nettoinlåning från utlandet.


https://www.pengar.se/nyheter/rejal-okning-av-hushallens-tillgangar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt