Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Regeringens skatteförändringar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under fredagen presenterade regeringen sina skatteförändringar i vårbudgeten och väntade förändringar inför höstens budget.

Under fredagen presenterade regeringen sina skatteförändringar i vårbudgeten och väntade förändringar inför höstens budget.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och biträdande finansminister Per Bolund (Mp) kunde under fredagen presentera nya skatteförslag i vårbudgeten. Den budget som tidigare röstades ned av riksdagen.

Den första förändringen kan träda i kraft redan den 1 augusti i år och gäller arbetsgivaravgiften för unga, som föreslås avskaffas helt i två steg. Enligt regeringen kostar arbetsgivaravgiften skattebetalarna 20 miljarder kronor per år. Regeringen beräknar att avskaffandet av avgiften kommer generera 18 miljarder kronor i intäkter.

Regeringen föreslår även en höjd bensinskatt med 44 öre, samt med 48 öre för diesel. Även skatten på biogas höjs likvärdigt med bensin. I valrörelsen uttryckte Socialdemokraterna att det inte skulle ske någon höjning av drivmedelskatten, nu går partiet alltså emot sitt löfte. "Det är dyrt att tanka", sa Andersson då - nu menar finansministern att oljeprisets utveckling samt samarbetet med Miljöpartiet har lett till beslutet.

- Oljepriset har sjunkit med 50 procent, det är det ena som har hänt. Det andra är att vi sitter i regering med Miljöpartiet, sade Andersson under presskonferensen.

Regeringen bryter ytterligare ett vallöfte i form av ROT- och RUT-avdragen. RUT föreslås halveras till 25 000 kronor per person och RUT för läxhjälp avskaffas helt redan i år, medan ROT sänks från 50 till 30 procent från 1 januari 2016.

Ännu ett skatteförslag var höjd skatt på sparande på investeringssparkonto och kapitalförsäkring. Vilket beräknas ge två miljarder kronor i ökade skatteintäkter under 2016.

Skatteförändringarna ska finansiera regeringens reformer, med fokus på de två stora vallöftena - skola och jobb.


https://www.pengar.se/nyheter/regeringens-skatteforandringar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt