Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Regeringen och alliansen har enats om amorteringskrav

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Regeringen och Alliansen ska vara ense om en förändring av lagen med syfte att införa ett amorteringskrav.

Regeringen och Alliansen ska vara ense om en förändring av lagen med syfte att införa ett amorteringskrav. Det skriver Dagens Industri.

Under onsdagen samlades representanter från både regering och allianspartierna för att föra en diskussion gällande hushållens mycket höga skuldsättning samt om vilka åtgärder som är nödvändiga efter att Finansinspektionen nyligen meddelat att amorteringskravet inte går igenom som tänkt.

Finansmarknadsminister Per Bolund berättar för Dagens Industri att fokus ligger på att fortsätta med amorteringskravet samt att Regeringen och Alliansen har enats om att genomföra ändringar av lagen för ett införande av kravet.

- Det är det spåret vi arbetar efter. Där kommer vi nu ta fram mer underlag så vi kan gå vidare med det, säger Bolund till tidningen.

Enligt ministern ska det handla om förändringar av sundhetsregeln (6 kap 4 § lagen 2004:297 om bank- och finansieringsarbete).

Det nya förslaget om amorteringskrav kommer med största sannolikhet se ut som Finansinspektionens förslag, med amortering ned till 50 procent av bostadsvärdet.

- Huvudspåret är att jobba vidare efter de principer man har tagit fram, som först Bankföreningen gick fram med och som sedan FI kom med. Men det är klart att vi kommer under den här processen analysera om det är några justeringar som skulle vara befogade, säger Per Bolund till DI och tillägger att ett amorteringskrav kan bli verklighet under 2016.

- En lagstiftning görs inte i en handvändning, så jag kan inte svara exakt när men vi jobbar så fort som möjligt med det.

Samtidigt berättar Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Ulf Kristersson för tidningen att "Finansinspektionens väg är ett alternativ som det mycket väl kan landa i. Man kan också tänka sig mer flexibla instrument.

Det bekräftas även av Per Bolund att det inte finns några planer i dagsläget gällande en nedtrappning av ränteavdragen.

- Regeringen har inte haft några förslag på att trappa ned ränteavdraget förut heller, så det har inte funnits på bordet. Nu är det amorteringskravet vi kommer att jobba vidare med.

Regeringen och Alliansen kommer att samlas för ytterligare en diskussion innan sommaren.


https://www.pengar.se/nyheter/regeringen-och-alliansen-har-enats-om-amorteringskrav


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt