Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Regeringen inför nya regler vid köp av premiepensionstjänst

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Från den 1 juli införs nya regler vid telefonförsäljning av tjänster som rör premiepension. De muntliga avtalen måste då godkännas skriftligt för att räknas som giltiga.

Premiepensionen, en del av den allmänna pensionen vi som privatpersoner har rätt att påverka själva. Vi kan helt själva välja hur vi vill placera våra pengar. Tidigare har vi även kunnat genomgå muntliga avtal över telefonen där diverse olika pensionsbolag vill ha in oss i deras penningförråd. Nu stryks de muntliga avtalen, och från och med den 1 juli i år införs nya regler som kräver ett skriftligt avtal vid köp av tjänster som rör premiepension.

I ett pressmeddelande från Justitiedepartementet kan man läsa om grunden till den proposition som nu väntas träda i kraft den 1 juli 2014. Justitiedepartementet uppger att konsumentskyddet vid telefonförsäljning av premiepensionstjänster visat sig vara otillräckligt. De problem som särskilt har lyfts fram handlar om att konsumenter felaktigt påstås ha ingått avtal eller att de inte förstår avtalets innebörd.

Därför föreslår regeringen att man ska skrota de muntliga avtalen. För ett giltigt avtal ska det krävas att konsumenten skriftligen accepterar avtalet. Om en näringsidkare utför tjänster trots att det inte finns något giltigt avtal, ska konsumenten inte vara betalningsskyldig för tjänsterna. Vidare ska näringsidkaren i rimlig tid innan avtalet ingås lämna viss information och samtliga avtalsvillkor till konsumenten.

Lagändringarna träder i kraft från och med den 1 juli 2014.


https://www.pengar.se/nyheter/regeringen-infor-nya-regler-vid-kop-av-premiepensionstjanst


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt