Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Prognos: 111 000 nya jobb närmsta två åren

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under 2015-2016 beräknas sysselsättningen öka med 111 000.

Under 2015-2016 beräknas sysselsättningen öka med 111 000. Det uppskattar Arbetsförmedlingen.

På måndagen publicerade Arbetsförmedlingen sin prognos för arbetsmarknaden åren 2015-2016. Myndigheten beräknar att arbetslösheten minskar från 7,8 procent i år till 7,5 procent år 2016 och att sysselsättningen ökar med totalt 111 000 under samma period.

Optimismen bland landets privata och offentliga arbetsgivare har ökat sedan hösten förra året, visar den senaste Arbetsgivarundersökningen som genomförts. Inom både den privata och offentliga sektorn finns det planer på nyanställningar, där behovet är absolut störst i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Bristen på utbildad arbetskraft inom den offentliga tjänstesektorn beräknas öka, vilket i sin tur kan bromsa in ökningen av antalet i sysselsättning. Bristen på utbildad arbetskraft inom det privata näringslivet förväntas samtidigt öka aningen, dock begränsas ökningen till fåtalet branscher. Dessutom väntas klyftan mellan kvalifikationskraven på lediga jobb och de arbetslösas kompetens att öka de närmsta åren.

- Det är glädjande att det tillkommer mer än 110 000 jobb. Men matchningen blir en tuffare utmaning då andelen arbetslösa som har efterfrågade kompetenser minskar. Vi behöver därför intensifiera våra arbetsgivarkontakter för att få en bättre framförhållning kring kompetensbehoven, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Arbetslösheten i kategorier med en på arbetsmarknaden starkare ställning minskar medan den ökar bland de med en svagare ställning på marknaden. Kategorin med svagare position på arbetsmarknaden förväntas öka till drygt 75 procent av det totala antalet inskrivna arbetslösa under andra halvåret nästa år.

Samtidigt minskar antalet inrikes födda i yrkesaktiv ålder, vilket betyder att ett tillskott av utrikes födda är behövligt. Arbetsförmedlingen beräknar att nettoinvandringen ska uppgå till 64 000 personer per år i yrkesaktiv ålder för att gå jämnt med den stora sysselsättningsökning som var mellan 2005-2014. 

- Integrationen på arbetsmarknaden har fungerat bättre på senare år, särskilt för eftergymnasialt utbildade. Samtidigt finns det en grupp som har kort utbildning och för dessa behövs utökade utbildningsinsatser, berättar Sjöberg.


https://www.pengar.se/nyheter/prognos-111-000-nya-jobb-narmsta-tva-aren


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt