Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Nedåt för producent- och importpriser

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Mellan oktober och november minskade import- och exportpriserna.

Mellan oktober och november månad i år sjönk priserna på både import och exportmarknaden. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Sammanlagt noterades en nedgång om 0,7 procent av priserna för inhemsk tillgång, också kallat producent- och importpriserna. Importmarknaden stod för en prisnedgång om 1,3 procent medan exportmarknadens priser sjönk med 0,6 procent och hemmamarknadens med 0,2 procent. Den totala nedgången för producentpriserna, vilket innebär både hemmapriser och exportpriser, uppgick till 0,4 procent.

Den stora anledningen till prisnedgången inom inhemsk tillgång var ett avsevärt lägre pris på råolja, där ett lägre pris på raffinerade petroleumprodukter var den största bidragande faktorn till producentprisernas nedgång under månaden. 

Producentpriserna har samtidigt stigit sedan motsvarande månad i fjol, och det med 1,3 procent. Priserna har dessutom ökat på exportmarknaden med 2,8 procent och med 0,8 procent på marknaden för import. I en jämförelse med november förra året har priserna på hemmamarknaden minskat med 0,1 procent och priserna för inhemsk tillgång ökat med 0,3 procent.

Förändring OKT14 - NOV14Förändring NOV13 - NOV14
Producentpris-0,4%1,3%
Tillverkningsindustri-0,5%2,0%
Hemmamarknadspris-0,2%-0,1%
El, gas & fjärrvärme1,2%-4,8%
Elektricitet-0,5%-11,6%
Exportpris-0,6%2,8%
Importpris-1,3%0,8%
Inhemsk tillgång-0,7%0,3%
Konsumtionsvaror-0,1%2,2%
Investeringsvaror0,2%3,2%
Insatsvaror-0,3%3,0%
Energirelaterade varor-3,6%-10,3%


https://www.pengar.se/nyheter/producent-och-importpriser-sjonk






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt