Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Positiv utveckling för småföretagare

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Efter en nedåtgående trend de senaste åren, ökade småföretagens lönsamhet i fjol.

Efter en nedåtgående trend de senaste åren, ökade småföretagens lönsamhet i fjol. Det visar LRF Konsults Lönsamhetsbarometer.

Mellan 2009-2013 föll lönsamheten bland Sveriges småföretag. Nu har utvecklingen dock vänt. För året 2014 redovisas en ökning av lönsamheten från 14,4 till 19,0 procent.

Ökade intäkter och minskade kostnader är de främsta anledningarna till den nu positiva utvecklingen bland rikets småföretag. I fjol steg den genomsnittliga intäkten med 4,4 procent och i samma veva minskade de sammanlagda kostnaderna med 7,3 procent.

- Det finns en rad möjliga förklaringar till denna utveckling. Ett exempel är de unikt låga räntorna som gör konsumenterna mer optimistiska, vilket i sin tur ökar företagens försäljning. Vidare gör den ökade e-handeln att även mindre företag har en helt ny kanal att nå ut på marknaden, säger LRF Konsult:s chefsekonom Pär Martinsson i ett pressmeddelande.

Småföretag med högst lönsamhet finns i Södermanland samt Gotland, där lönsamheten uppgick till 26,2 procent under året. Även småföretag i Västra Götaland och Östergötland uppvisar hög lönsamhet med 24,9 procent. De småföretag med lägst lönsamhet hittas i Norrbotten och Västerbotten med 11,2 procent. 

- Rapporten visar stora skillnader mellan olika delar av landet. Småföretag i Södermanland och på Gotland redovisar exempelvis lägre kostnader för personal och marknadsföring jämfört med övriga delar av landet, vilket naturligtvis påverkar lönsamheten positivt. Samtidigt påverkas exempelvis småföretag i Norrbotten och Västerbotten negativt av högre lokal- och transportkostnader jämfört med det nationella snittet, konstaterar Martinsson.


https://www.pengar.se/nyheter/positiv-utveckling-for-smaforetagare


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt