Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Pensionsmyndigheten vill begränsa de högsta fondavgifterna

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

En revidering av rabattmodellen ska begränsa de högsta fondavgifterna. Det föreslår nu Pensionsmyndigheten.

En förändrad rabattmodell som ska sänka de högsta fondavgifterna. Det föreslår nu Pensionsmyndigheten.

De högsta fondavgifterna ska begränsas inom premiepensionen, det är det nya förslaget från Pensionsmyndigheten. I och med det sänds nu ut förslag för bedömning och yttrande, till berörda fondbolag. Förslaget kan komma att spara närmare 150 miljoner kronor åt 6,7 miljoner pensionssparare och pensionärer varje år.

- Syftet är att få ned kostnaderna för spararna och pensionärerna. Det blir inte förbjuder för bolagen att ta ut höga avgifter med de måste lämna full rabatt på bruttoavgifter över 1 procent på räntefonder och 2 procent på övriga fonder, säger Pensionsmyndighetens fondchef Mats Öberg i ett pressmeddelande.

Idag återbetalar fondbolagen runt 66 procent av fondavgiften till spararna. För 2013 återbetalades 3,3 miljarder svenska kronor i fondrabatt. När den nya rabattmodellen tillämpas kommer den högsta möjliga fondavgiften för premiepensionssparare vara 0,8 procent efter rabatt. Den nya modellen gäller från och med januari 2015.

 Problemen är att en del bolag sätter sin avgift före rabatt väldigt högt vilket gör att avgiften blivit hög trots rabatten. Var tionde sparare finns i förvaltningsföretagens fonder vars avgifter är mer än dubbelt så höga som snittet. Många sparare väljer fonder en gång och ser sedan aldrig över sin avgift, säger Mats Öberg.

Senast den 1 oktober i år ska fondbolagen yttra sig gällande Pensionsmyndighetens förslag. 


https://www.pengar.se/nyheter/pensionsmyndigheten-vill-begransa-de-hogsta-fondavgifterna


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt