Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Kvinna med orange kuvert

Pensionens stora klyftor

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Under gårdagen hölls ett seminarium i Almedalen av Ole Settergren, analyschef för Pensionsmyndigheten. I ett pressmeddelande från myndigheten förklarar man att pensionsersättningen skiljer sig avsevärt och bidrar till stora klyftor. Kvinnor samt normal- och låginkomsttagare är dem som främst drabbas.

Idag kan man läsa i DN och Svenska Dagbladet om hur pensionssystemet bidrar till ojämnställdhet. Detta är även Pensionsmyndigheten medveten om som igår gick ut med ett pressmeddelande efter att myndighetens analyschef hållit i ett seminarium om tjänstepension.

13 miljarder kronor per år. Ja, så mycket mer pengar sätts in till höginkomsttagarna än låginkomsttagarna när det är dags att dela ut tjänstepension.

Att lönenivåerna mellan män och kvinnor skiljer sig tämligen högt i Sverige är något som många är väl medvetna om. I ett pressmeddelande från Pensionsmyndigheten kan man läsa att skillnadssumman mellan män och kvinnor är avsevärd när utdelningen av tjänstepensionen ligger i tiden. Sammanlagt sätts det in 3 miljarder kronor mer per år till män i pension än till kvinnor.

Pensionsmyndigheten har valt att ta sig en närmare titt på de olika sparnivåerna över och under inkomsttaket som ligger på ca 36 000 kronor per månad. Det man analyserat är vad sparnivåerna betyder för kvinnor och män men även för hög- och låginkomsttagare.

Enligt DN har nio av tio svenskar utöver sin allmänna pension även en tjänstepension. Hos vissa förekommer även ett privat sparande. Pensionsmyndigheten uppger att 18,5 % av inkomsten sätts av till den allmänna pensionen upp till taket. Har man en tjänstepension ska arbetsgivaren betala in ytterligare 4,5 % under taket och 30 % på inkomster över taket. Sparandet blir totalt 21,71 % till pensionen under inkomsttaket och 30 % över inkomsttaket.

Myndigheten anser att klyftorna fördelas ojämnt. Om de årliga sammanlagda pensionsbetalningarna på 349 miljarder kronor skulle fördelas lika över och under taket skulle hela 22,7 % betalas in till total pension.


https://www.pengar.se/nyheter/pensionens-stora-klyftor


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt