Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Överskott i statens budget

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Under augusti månad kan ett överskott redovisas i statens budget.

Det blev ett överskott i statens budget under augusti månad. Det rapporterar Ekonomistyrningsverket (ESV).

Totalt uppgick överskottet till 11,7 miljarder kronor i augusti i år. Vilket är en ökning med 12,3 miljarder kronor, i jämförelse med motsvarande period i fjol. Ser man till perioden januari-augusti 2014 redovisar staten ett överskott i budgeten med 31,8 miljarder kronor - hela 100,7 miljarder mer än under samma period föregående året.

De sammanlagda inkomsterna nådde i augusti 69,2 miljarder kronor, en ökning med 2,3 miljarder från 2013. Inkomsterna under januari till augusti uppgick till 568,6 miljarder kronor, vilket betyder en ökning med 4,9 miljarder. ESV skriver att skillnaderna är ett resultat av högre inkomster för mervärdesskatt och inkomstskatt för den fysiska personen under fjolåret.

I augusti uppgick statens utgifter till 57,5 miljarder kronor, vilket betyder att staten lagt ut 10,0 miljarder kronor mindre än samma period 2013. Skillnaden ska till stor del vara ett resultat av tillfälliga effekter av att Riksgäldskontorets lån till Riksbanken kontinuerligt omsätts. Över hela perioden januari till augusti uppgick utgifterna till 536,7 miljarder kronor, vilket också det är en minskning - men med 95,8 miljarder. De sektioner vars utgifter steg under perioden är bland annat avgiften till EU samt allmän bidrag till kommun och försvar.


https://www.pengar.se/nyheter/overskott-i-statens-budget


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt