Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Överens om amorteringskrav

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Regeringen och oppositionen har nått en överenskommelse gällande införandet av amorteringskrav.

Regeringen och oppositionen har nått en överenskommelse gällande införandet av amorteringskrav.

Efter flertalet diskussioner har regeringen, vänsterpartiet och det borgerliga partierna nått en överenskommelse berörande ett införande av ett amorteringskrav. En redogörelse med förslag på amorteringskrav på nya bostadslån kommer inom kort att skickas ut på remiss.

- Den ökande skuldsättningen hos hushållen medför risker, framförallt för den makroekonomiska stabiliteten. Det är en utveckling som oroar och som måste hanteras. Med ett amorteringskrav minskar vi risken för att hushållens skuldsättning bidrar till finansiell oro, kommenterar finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Redogörelsen som ska remitteras omfattar förslag till en ny bestämmelse om amorteringskrav i lagen om bank- och finansieringsrörelse och innebär att kreditinstitut som ger bolån till individer ska använda sig av villkor som när det rör återbetalning är överensstämmande med en sund amorteringskultur och inte skapar en för hög skuldsättning hos hushållen.

Amorteringskravet ska motverka makroekonomiska och finansiella stabilitetsrisker som förknippas med hushållens skuldsättning. Lagändringen föreslås dessutom inte gälla vissa hushåll, bland annat vid köp av nyproducerade bostäder, arbetslöshet, sjukdom, dödsfall eller skilsmässa.

- Förslagen är första steget mot en lagändring som innebär att Finansinspektionen kan få det mandat som krävs för att föreslå och implementera ett amorteringskrav, säger Bolund.

Amorteringskravet föreslås tillämpas från och med 1 maj nästa år.


https://www.pengar.se/nyheter/overens-om-amorteringskrav


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt