Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Orderingång och produktion ökade

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Produktionen samt orderingången till industrin ökade i mars månad.

Produktionen samt orderingången till industrin ökade i mars månad. Det framkommer av siffror från Statistiska Centralbyrån.

Industrin för stenkolsprodukter starkt framåt

I en jämförelse med februari månad ökade orderingången till industrin med 3,7 procent i mars. Sedan mars månad i fjol har orderingången ökat med 1,4 procent.

Exportmarknaden stod för en ökning om 6,0 procent mellan februari och mars, medan hemmamarknaden noterades för en uppgång på 0,5 procent. Omkring femtio procent av industrins delbranscher uppvisade en ökad orderingång, där det var främst Industri för elapparatur som redovisade en stark tillväxt med +121,3 procent. Betydligt sämre gick det för i Industri för stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter samt Industri för energirelaterade insatsvaror som fick en minskad orderingång om 16,4 procent vardera.

Sett till årets första kvartal noteras en minskning av orderingången till industrin med 1,2 procent, jämfört med motsvarande period i fjol. Hemmamarknaden stod för en minskning om 4,4 procent medan orderingången till exportmarknaden ökade med 1,0 procent.

Blygsam uppgång av industriproduktionen

Samtidigt ökade industriproduktionen med blygsamma 0,8 procent mellan februari och mars. På årsbasis, mars i fjol jämfört med mars 2015, har produktionen ökat med 0,3 procent.

Likt orderingången är det en lika stor del delbranscher som noterar en nedgång som uppgång av produktionen. Den starkaste tillväxten stod Stål- och metallverk för som ökade med 6,1 procent mellan månaderna, medan Industri för stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter noterades för en nedgång om 15,1 procent.

Under det första kvartalet i år minskade den totala industriproduktionen med 0,2 procent, i en jämförelse med föregående kvartal. 


https://www.pengar.se/nyheter/orderingang-och-produktion-okade


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt