Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Omfattande uttag från aktiefonder i oktober

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Som följd av oktober månads börsoro valde fler aktiva aktiesparare att göra stora uttag ut aktiefonder.

I oktober månad gjordes stora uttag från aktiefonder. Dock ökade fondförmögenheten till ny rekordnivå. Det rapporterar Fondbolagens Förening.

Som en följd av turbulensen på börsen under oktober valde flera fondsparare att göra stora uttag från sina aktiefonder. Ett nettoutflöde om 15,7 miljarder kronor redovisades för aktiefonder under månaden. Det totala nettouttaget från fonder uppgick till 2,5 miljarder kronor. Störst nettoinsättningar gjordes i blandfonder och obligationsfonder med 6,4 respektive 5,1 miljarder kronor. Dessutom gjordes nettoinsättningar i penningmarknadsfonder med 1,6 miljarder kronor.

Sett till i år har 109,3 miljarder kronor nettosparats i olika fonder. Obligationsfonder och blandfonder är de främsta valen där 62 respektive 45 miljarder kronor har sparats.

- Turbulensen på börsen i oktober ledde till att aktiva fondsparare gjorde stora uttag från aktiefonder. Det motsvarar dock endast en procent av den totala fondförmögenheten i aktiefonder så de flesta spararna satt still i båten, vilket också är det klassiska rådet när det gäller sparande med aktie, säger Fondbolagens förenings VD Pia Nilsson i ett pressmeddelande.

I oktober ökade den samlade fondförmögenheten med över 44 miljarder kronor. Därmed uppgick förmögenheten till den historiskt rekordhöga nivån 2 861 miljarder kronor. Aktiefonder utgjorde 1 570 miljarder, eller 55 procent, av den totala fondförmögenheten.

NETTOSPARANDE I FONDER 2014 (MILJARDER KRONOR)

FondOktober 2014Jan-okt 2014
Aktiefonder-15,7 mdkr-12,1 mdkr
Blandfonder6,4 mdkr45,4 mdkr
Obligationsfonder5,1 mdkr62,1 mdkr
Penningmarknadsfonder1,6 mdkr10,6 mdkr
Hedgefonder0,0 mdkr1,2 mdkr
Övriga fonder0,1 mdkr2,2 mdkr
Summa-2,5 mdkr109,3 mdkr

FONDFÖRMÖGENHET (MILJARDER KRONOR)

FondOktober 2014-10-31
Aktiefonder1 570 mdkr
Blandfonder674 mdkr
Obligationsfonder323 mdkr
Penningmarknadsfonder252 mdkr
Hedgefonder32 mdkr
Övriga fonder9 mdkr
Summa 2 861 mdkr


https://www.pengar.se/nyheter/omfattande-uttag-fran-aktiefonder-i-oktober


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt