Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Ökande importpriser

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Priserna på importmarknaderna ökade mellan januari och februari. Det som följd av högre oljepriser.

Priserna på importmarknaderna ökade mellan januari och februari. Det som följd av högre oljepriser. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Mellan januari och februari månad i år ökade priserna på importmarknaden med 2,7 procent. Ökningen var till största delen ett resultat av tilltagande oljepriser. Det efter sju månader med sjunkande priser på olja.

Priserna på hemmamarknaden ökade med 0,5 procent, medan de steg med 1,6 procent på exportmarknaden. Exportmarknadens uppgång är delvis en följd av en stark amerikansk dollar.

De sammanlagda producentpriserna, priserna på hemmamarknaden samt exportmarknaden, ökade totalt med 1,1 procent mellan månaderna. Samtidigt ökade proverna för inhemsk tillgång - producentpriserna på hemmamarknaden med importpriserna - med 1,7 procent.

I en jämförelse med februari månad i fjol ökade producentpriserna med 1,9 procent, med 4,0 procent på exportmarknaden samt med 0,6 procent på importmarknaden. Årstakten på hemmamarknaden uppgick till -0,2 procent.

Januari 2015 - Februari 2015Februari 2014 - Februari 2015
Producentprisindex1,1%1,9%
Tillverkningsindustri1,1%2,2%
Hemmamarknadsprisindex0,5%2,2%
El, gas & fjärrvärme-0,5%-1,4%
Elektricitet-1,3%-6,6%
Exportprisindex1,6%4,0%
Importprisindex2,7%0,6%
Prisindex för inhemsk tillgång1,7%0,3%
Konsumtionsvaror0,7%3,5%
Investeringsvaror0,4%5,1%
Energirelaterade varor8,8%-16,2%

Den svenska kronan försvagades mot den amerikanska dollarn med 5,1 procent mellan januari och februari, enligt omräkningskurser för valutor av Tullverket. Den svenska kronan försvagades även mot det brittiska pundet med 2,7 procent samt mot den norska kronan med 1,3 procent. Mot euron och den danska kronan stärktes den svenska med 0,2 respektive 0,1 procent. 


https://www.pengar.se/nyheter/okande-importpriser


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt