Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Ökad värdepappersskuld

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Den totala utestående värdepappersskulden ökar i december månad 2014.

I december ökade den sammanlagda utestående värdepappersskulden jämfört med november. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Den sammanlagda utestående värdepappersskulden var vid årsskiftet 6771 miljarder kronor, vilket är en ökning med 138 miljarder kronor från november månad 2014. I huvudsak beror ökningen på värdepapper emitterade i utländsk valuta, där värdet ökade med 154 miljarder kronor under månaden. Samtidigt noterades en minskning av värdepapper emitterade i svenska kronor, och det med -17 miljarder kronor.

115 miljarder kronor av den totala ökningen av värdepapper emitterade i utländsk valuta, var en orsak av en allt svagare krona gentemot euro, pund och dollar. Resterande ökning, 39 miljarder kronor, utgjordes av nettotransaktionen för värdepapper.

Likt november månad, minskade penningmarknadsinstrumenten med strax över 15 miljarder kronor samtidigt som obligationerna steg med 153 miljarder. Andelen av penningmarknadsinstrumenten som var utgivna i utländsk valuta nådde 77 procent, vilket är en ökning med sju procent från föregående månad och åtta procent jämfört med motsvarande månad 2013. Även andelen utländsk valuta i obligationer ökade under december, och det med en procent.

Trots det faktum att värdepapper förföll alternativt återköptes för tio miljarder kronor i SEK samt 28 miljarder kronor i utländska valutor ökade bankernas utestående skuld i räntebärande värdepapper - och det med 22 miljarder kronor. Ökningen av skulden är ett resultat av omvärderingar av utländska valutor.

Även bostadsinstitutens utestående skuld steg i december och är nu uppe i 1 619 miljarder kronor.

Samtidigt uppmättes en historiskt hög nivå för den totala utestående stocken för övriga monetära finansinstitut. 625 miljarder kronor är rekord i statistiken för värdepapper. För obligationer, främst utgivna i kronor, noterades en ökning på 53 miljarder medan penningmarknadsinstrumenten minskade med 29 miljarder. Sju procent av den totala stocken utgörs i nuläget av penningmarknadsinstrument, vilket är en lägre andel än november då den uppgick till tolv procent.

Statens nettotransaktioner nådde 55 miljarder kronor i penningmarknadsinstrument utgivna i dollar under månaden. Omvänt såg det ut för statsskuldväxlar i svenska kronor som gick nedåt med 22 miljarder kronor. Statens utestående stock slår även den historiskt rekord med nya nivån 1 271 miljarder kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/okad-vardepappersskuld


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt