Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Ökad risk för fattigdom

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Mellan 2008 och 2013 har andelen av den svenska befolkningen i risk för fattigdom ökat.

Andelen av Sveriges invånare som är i riskzonen för fattigdom har ökat de senaste åren. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

Enligt statistik från Eurostat hade 47 procent av EU:s befolkning råd med de nio varor och tjänster* som bedöms vara nödvändiga för ett hushåll. Samtidigt noteras stora skillnader mellan unionens länder, där endast 15 till 20 procent av invånarna i flera östeuropeiska länder han möjlighet till finansiering och kan klassas som hushåll med god ekonomisk och materiell standard.

Sverige är det EU-land som har flest hushåll med både god ekonomisk och materiell standard. Andelen av befolkningen som har god levnadsstandard uppgår till 77 procent, vilket kan jämföras med Norges 83 procent. Samtidigt rapporterar dock SCB att andelen svenskar som är i riskzonen för fattigdom ökar.

Risk för fattigdom mäts genom att undersöka hur stod andel av invånarna i respektive land som har en inkomst under 60 procent av landets medianinkomst. Individer som har en inkomst under gränsen bedöms ha svårt att nå en god levnadsstandard. Andelen av den svenska befolkningen som har en inkomst under gränsen har mellan 2008 och 2013 ökat, men är fortsatt lägre än genomsnittet för EU-länderna.

I Sverige är risken för fattigdom större för kvinnor än för män. Mellan 2008-2013 ökade andelen kvinnor i riskzonen mer än andelen män och Sverige är idag ett av EU:s länder med en förhållandevis hög andel kvinnor, i jämförelse med män, med risk för fattigdom.

*Årligen publicerar Eurostat hur stor del av EU:s befolkning som kan finansiera samtliga, för hushållet väsentliga varor och tjänster. Det kan till exempel röra sig om en semesterresa eller en ny TV.


https://www.pengar.se/nyheter/okad-risk-for-fattigdom






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt