Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Nya sedlar släpps i dag

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

1 oktober har anlänt - vilket betyder att det första utbytet av svenska sedlar och mynt är i gång.

1 oktober har anlänt - vilket betyder att det första utbytet av svenska sedlar och mynt är i gång.

Från och med i dag kan Sveriges banker beställa nya 20-, 50-, 200- och 1 000-lappar. Att som privatperson få tag i de nya sedlarna så här första dagen kan dock bli knivigt, då bytet är successivt och de nya och gamla sedlarna är giltiga parallellt under nio månader. Då är det ett besök till Riksbanken i Stockholm som gäller för att växla till sig den nya valören 200 kronor, som bekant tryckts med världsregissören Ingmar Bergmans ansikte.

- Det känns väldigt roligt att sedlarna nu kommer ut. Vi har tillsammans med banker, handel och värdebolag arbetat med detta sedan 2008. Vi hoppas att alla i Sverige ska tycka att de är såväl fina som effektiva att betala med. Vi hoppas också att alla känner till de nya säkerhetsdetaljerna och kommer ihåg att vicka på sedeln för att kunna se att det är en äkta sedel, säger riksbankschef Stefan Ingves i ett pressmeddelande.

De nya mynten 1-kronan, 5-kronan och en helt ny 2-krona samt 100- och 500-kronorssedlarna blir giltiga först i oktober nästa år. Den 30 juni 2017 kommer samtliga gamla sedlar och mynt att bli ogiltiga.


https://www.pengar.se/nyheter/nya-sedlar-slapps-i-dag


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt