Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Nya säkerhetskrav kan bli kostsamt för Vattenfall

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Det statliga energiföretaget Vattenfall AB kan komma att hamna i ett läge med tunga utgifter när EU inför nya säkerhetskrav på kärnkraftsreaktorer.

Anledningen till att EU vill införa nya säkerhetskrav på kärnkraftsreaktorer grundar sig i historien. År 2011 inträffade den omtalade Fukushima-olyckan i Japan. Tre av kärnkraftverkets sex stycken block var i drift när en stor jordbävning fick ett utbrott vilket resulterade i att det yttre elnätet slogs ut.

Efter den omskakande jordbävningen som havererade stora delar av kärnkraftverket tog det knappt en timma innan nästa katastrof inträffade. En tsunami slog ut reservgeneratorer som skulle ha funktionen att kyla ner reaktorerna.

Detta resulterade i att enbart batterikraft återstod och efter ca 50 minuter upphörde även nödkylssystemet att fungera. Bristen på kylning ledde till katastrofala följer och utsläpp av radioaktiva ämnen blev följden.

Sedan Fukushimakatastorfen inträffade har kärnkraften diskuterats flitigt i olika länder och nu har EU bestämt sig för att införa nya säkerhetskrav. Enligt Svenska Dagbladet ska ett av kraven gälla oberoende härdkylning vilket betyder ett kylsystem som ska fungera även om elen slås ut.

Vattenfall säger till Svenska Dagbladet att man ännu inte har hela kravbilden klar för bolaget men att det rör sig om ett miljardbelopp.

Hur stor summan kommer att bli beror på vilka krav Stålsäkerhetsmyndigheten kommer att ställa. I dagsläget äger Vattenfall sju reaktorer varav två redan är beslutade att avvecklas.

Dagens Industri skriver i sin artikel om Vattenfall att bolaget tvingas till stora investeringar och att flera i branschen dömer ut planerna på att planera ny kärnkraft. Man nämner även att flera mindre säkerhetskrav samt ökade kostnader för kärnavfallet är på väg. Enligt Dagens Industri rör det sig om utgifter för Vattenfall AB om ca 15-25 miljarder. Kravet på oberoende härdkylning ska gälla från 2020.


https://www.pengar.se/nyheter/nya-sakerhetskrav-kan-bli-kostsamt-for-vattenfall


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt