Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Nya regler gällande arv

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Den 17 augusti 2015 trädde nya regler i kraft gällande arv med internationell anknytning.

Den 17 augusti 2015 trädde nya regler i kraft gällande arv med internationell anknytning. Det meddelar Skatteverket.

Arvsfrågor kommer från och med den 17 augusti främst prövas i det land där den avlidne personen var folkbokförd. Det innebär att frågor om arv prövas enligt just det landets lag.

Ett arv med internationell anknytning kan till exempel vara att den avlidna personen har tillgångar i flera länder, att arvingarna är folkbokförda i ett annat land samt att den avlidna bodde i ett land där hen inte var medborgare. Den nya regeln innebär att frågor som berör arv kommer att prövas i endast ett land, vilket normalt blir hemvistlandet. Det är dock möjligt att via testamente välja vilken lag som ska tillämpas efter bortgång.

- Tidigare kunde komplicerade situationer vid arv med internationell anknytning leda till handläggning i flera länder. Tanken med den nya arvsförordningen är att förenkla, berättar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Samtliga EU-länder, bortsett från Danmark, Storbritannien och Irland, tillämpar de nya reglerna som kommer att gälla oavsett om den internationella anknytningen är inom EU eller till ett annat land. De nya reglerna gäller personer som avlidit från och med den 17 augusti 2015.

I samma veva införs ett europeiskt arvsintyg, som kan tillämpas av arvingar och boutredningsmän med syfte att styrka sin ställning. Det kan bland annat gälla rätten till lagfarter eller att stänga ett bankkonto.


https://www.pengar.se/nyheter/nya-regler-gallande-arv


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt