Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Nya regler för RUT och ROT

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Den 1 april träder en ny lag i kraft som innebär att företag ska redovisa RUT- och ROT-arbeten elektroniskt.

Den 1 april träder en ny lag i kraft som innebär att företag ska redovisa RUT- och ROT-arbeten elektroniskt. Det rapporterar Skatteverket.

Med start kommande månadsskifte kan företag enbart redovisa och begära utbetalning gällande ROT och RUT via Skatteverkets e-tjänst. Dessutom kan utbetalning endast ske till kontot tillhörande utförande part.

- Företag som ansöker om ersättning för utförda rot- och rut-arbeten ska från och med nu göra det elektroniskt, det är ett krav som lagen ställer, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert hos Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Det är möjligt att söka dispens om högst sex månader från den elektroniska redovisningen. De som önskar dispens ska ansöka senast den 30 april i år, senare än så finns det ingen laglig grund för myndigheten att godkänna befrielse.

- Skatteverkets e-tjänster utbyttas av väldigt många idag. Nu ökar Skatteverket med att företag ska få fler enkla och moderna digitala verktyg. Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt, säger Pia Blank Thörnroos.

Endast utförarna av rut- och rot-arbete berörs av de nya lagarna, ej köpare av tjänsterna. Ett ansvar ligger dock hos köparna att kontrollera Skatteverkets kontrolluppgift som skickas ut.

Nya regler, 1 april 2015

  • Företag som begär utbetalning kan endast använda Skatteverkets e-tjänst
  • För att använda tjänsten krävs e-legitimation
  • Företag ska lämna följande uppgifter: typ av arbete, antalet arbetade timmar, ersättning för material samt eventuellt andra debiterade ersättningar
  • Företag har möjligheten att låta ombud använda e-tjänsten för sin räkning
  • Utbetalning kan endast ske till företagets egna konto


https://www.pengar.se/nyheter/nya-regler-for-rut-och-rot


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt