Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Nobelpriset i ekonomi till Jean Tirole

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Fransmannen Jean Tirole tilldelas årets nobelpris i ekonomi.

Den franske nationalekonomen Jean Tirole tilldelas Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne år 2014.

"För hans analys av marknadsmakt och reglering"

Så löd det när Kungliga Vetenskapsakademien i dag presenterade årets pristagare i ekonomi.

Jean Tirole är 61 år gammal och en av de främsta nationalekonomerna i modern tid. Nu har hans forskning som berör enskilda företags möjlighet att dominera marknaden, belönats med nobelpriset i ekonomi. Tirole har klargjort hur man kan förstå och reglera branscher med några få mäktiga företag.

"I många branscher har ett litet antal storföretag, eller ett enda monopolföretag, en helt dominerande ställning. Om de lämnas oreglerade ger sådana marknader ofta oönskade utfall för samhället. Det kan medföra att priserna blir högre än vad kostnaderna motiverar, eller att lågproduktiva företag överlever genom att hindra nya och mer produktiva företag att komma in på marknaden."

- Kungliga Vetenskapsakademien

Regleringar och konkurrenspolitik bör vara anpassad till varje enskild bransch menar Tirole. Genom att ha tagit fram ett allmänt ramverk för att nå en sådan politik och samtidigt omsatt den i praktiken ska myndigheter nu kunna motivera stora mäktiga företag att bli mer produktiva och förhindra att konsumenter och konkurrenter tar skada.

Jean Tirole kommer att tilldelas en prissumma på åtta miljoner kronor.


https://www.pengar.se/nyheter/nobelpriset-i-ekonomi-till-jean-tirole


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt