Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Vice riksbankschef Per Jansson utesluter inte en negativ ränta.

Negativ ränta kan bli verklighet

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Om inflationen inte tar fart är det möjligt att Riksbanken sänker nollräntan.

Riksbanken kan komma att införa negativ ränta. Det om inflationen inte sätter fart. Det rapporterar Dagens Industri.

Riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Per Jansson har under dagen deltagit i en utfrågning om landets penningpolitik. Där uttrycker Jansson att en sänkning av den nuvarande nollräntan är första alternativ om inflationen inte skulle ta fart.

- Om inflationen inte tar fart ligger en sänkning av dagens nollränta nära till hands, säger vice riksbankschefen. Minusränta går före andra verktyg om inflationen fortsätter att envisas med oväntat låga siffror.

Enligt Per Jansson är det åtgärder av räntan som används i första hand och där ska det finnas utrymme kvar. I ett senare skede skulle okonventionella åtgärder vara ett alternativ.

- Men det verkar inte finnas förutsättningar för sådant just nu, säger han.

- Tekniskt sett vet vi hur vi implementerar en negativ ränta. Däremot så finns det ju frågetecken kring vad det betyder för ekonomin om man har  marknadsräntor som är negativa. Det får vi fundera vidare på, fortsätter Jansson.

Under de senaste två åren har riksbanken om och om igen gjort en för hög inflationsprognos. Vice riksbankschef konstaterar att samma systematiska bekymmer även påverkat andra prognosmakare i landet, likaväl som den Europeiska Centralbanken. Riksbanken behöver bege sig djupare in i djungeln för att ta reda på varför inflationen förblivit så låg, menar Jansson.

- Vi behöver ta in delvis ny data för att belysa inflationsutvecklingen på ett annat sätt. Vi kan se att tjänstepriserna försvagats under 2013, men att i detalj förstå vad som händer där är svårt.

Bland annat behöver riksbanken fördjupa sig i effekterna av digitalisering och Internets prispess på detaljhandeln.

- Vi behöver kanske i högre grad prata med företag kring hur de upplever situationen. Det har vi inlett men behöver fortsätta arbeta med, berättar Per Jansson.

Det framkommer under utfrågningen att riksbankens senaste prognos av inflationen, är den mest rimliga bedömningen i nuläget. Dagens nollränta ska räcka tillsammans med en återhämtning av konjunkturen för att få inflationen att stiga mot två procent till år 2016, anser Jansson.


https://www.pengar.se/nyheter/negativ-ranta-kan-bli-verklighet


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt