Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Näringslivet näst intill oförändrat

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Tjänstebranscherna ökar sitt värde samtidigt som industrin går bakåt.

Under 2013 skedde en marginell förändring av det svenska näringslivet. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån.

Näringslivets nettoomsättning minskade under förra året med en procent, samtidigt som förädlingsvärdet ökade med två procent. Främst är det tjänstebranscherna som haft en uppsving under året, där förädlingsvärdet ökat med fyra procent. Däremot har det skett en nedgång om två procent inom industribranscherna. 

Det sammanlagda förädlingsvärdet uppgick till 2 064 miljarder kronor, medan nettoomsättningen nådde 7 096 miljarder. De totala tillgångarna under 2013 var 16 104 miljarder kronor, vilket är en uppgång med två procent. Mellan 2012 och 2013 ökade nettomarginalen med 0,1 procentenheter till 8,4 procent och soliditeten ökade med 1,3 till 42,6 procent. Inom näringslivet återfinns över en miljon olika företag och 2,6 miljoner anställda personer. 

Det skedde ett varierande utvecklande av näringslivets branscher under året. I det stora hela har de flesta nedgångarna inom det svenska näringslivet skett inom industribranscherna och uppgångarna inom tjänstebranscherna. Två branscher som bidragit till industrins nedgång är stålindustrin samt pappers- och pappersvaruindustrin, där förädlingsvärdet minskat med fyra respektive tre procent. Två branscher som bidrog till tjänstebranschernas uppsving var öppna sociala insatser samt sport-, fritid- och nöjesverksamheter. Där har förädlingsvärdet stigit med 16 respektive 10 procent mellan 2012-2013.

Samtidigt ökade även personalstyrkan inom ovan två nämnda tjänstebranscher. Inom öppna sociala insatser steg antalet anställda med elva procent och inom sport-, fritid- och nöjesverksamheten med tre procent.


https://www.pengar.se/nyheter/naringslivet-nast-intill-oforandrat


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt