Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

På god väg mot toppen

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Idag kan man se en ökning av kvinnor i ledningar och styrelser. På väg mot toppen?

Det blir allt fler kvinnor i börsbolagens styrelser och ledningar visar AP-fondens kvinnoindex. Är detta starten på en mer jämlik arbetsmarknad för chefer där ute? 

Från 22,3 procent till 24,7 procent. Så mycket har andelen kvinnor stigit i bolagens styrelser de senaste året. En ökning som inte setts röken av på tre långa år. Även andelen kvinnor i företagsledningar har stigit, siffrorna är dock inte lika höga. Från 13,8 procent 2010 till dagens 18,4 procent.

- Det är glädjande men man kan undra varför ökningen inte blivit större trots att man arbetar mycket med de här frågorna, säger AP-fondens VD Eva Halvarsson till DN.

Den kvotering som lagstiftats kan vara svaret på den senaste ökningen. Eva Halvarsson menar dock att ökningen inte direkt har sin grund i kvoteringshotet. Utan det är ägare samt valberedningar som äntligen tagit tag i problemet. Det går dock att göra mer för att öka andelen kvinnor i ledningar och styrelser menar Halvarsson.

- Det är viktigt att de uttalar sig i den här frågan, säger hon till DN.

Långsiktigt har det blivit allt mer jämställt i styrelser och ledningar. Trots ökningar beräknar AP-fonden att det kommer dröja 30 år innan företagens styrelser består av 50 procent kvinnor, 48 år är den beräknade tiden för ledningar.

- Det är bedrövligt om man tittar på den utvecklingen. Men jag har en optimistisk inställning att det kan gå fortare, säger Eva Halvarsson.

Procenten är fortsatt låg för antal kvinnor på den högsta positionen i företag, trots en ökning den senaste tiden. Styrelseordföranden har ökat från 4,3 till 4,8 procent och VD:ar från 5,5 till 5,6 procent. Siffror som betyder att det idag finns 12 kvinnliga styrelseordförande och 14 kvinnliga VD:ar i hela landet.


https://www.pengar.se/nyheter/mot-toppen


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt