Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Momsfusk inom elektronikhandeln

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Antalet momsbedrägerier inom elektronikhandeln har ökat de senaste åren.

Antalet momsbedrägerier inom elektronikhandeln har ökat de senaste åren. Det rapporterar Skatteverket.

Antalet momsbedrägerier vid köp av elektronik från andra länder inom EU har ökat de senaste åren. Skatteverket bedömer att det i ringaste mängd fallit bort moms om 200 miljoner kronor sedan fyra år tillbaka. Nu meddelar myndigheten att man kommer att utöka granskningen av elektronikbranschen.

- Handel med elektronik är idag den största problemsektorn vi ser i samband med momsbedrägerier vid inköp från andra EU-länder, säger Alma Olofsdottir, områdesansvarig på Skatteverket för moms vid gränsöverskridande handel, i ett pressmeddelande.

Marginalerna är många gånger små när det gäller handel med smarta telefoner, surfplattor samt spelkonsoller, vilket kan leda till att det finns en ökad risk för skattefusk. Den oredovisade momsen inom landet bedöms alltså uppgå till totalt 200 miljoner kronor för de senaste fyra åren.

- Hemelektronik är en stor bransch i Sverige och momsbedrägerier förekommer bara i en liten del av den totala branschen. Men för att stävja osund konkurrens och skydda seriösa företag är vi offensiva där vi ser problem, säger Olofsdottir.

Momsregistrerade företag kan inhandla varor inom EU utan att faktiskt betala moms vid köpet. Därmed är momssystemet mottagligt för bedrägerier. Idag har Skatteverket blottat flera fall där så kallade skenföretag har använts för inköp av elektronikprodukter från andra länder inom EU. Dessa produkter hamnar därefter till försäljning under inköpspris till Sveriges köparföretag som säljer vidare till konsumentmarknaden.

- Momsbedrägerier använder ofta avancerade upplägg i syfte att undgå skatt. Bedrägerier kan ske i flera led och även seriösa återförsäljare kan ha oseriösa underleverantörer bakåt i kedjan.

Skatteverket arbetar med analysprogram för upptäckt, övervakning av utsatta marknader, samarbetar med andra länder, samverkar med näringslivet samt har möjlighet att införa omvänd skattskyldighet för att upptäcka momsbedrägerier.


https://www.pengar.se/nyheter/momsfusk-inom-elektronikhandeln






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt