Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Minskade miljöskatteintäkter i fjol

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under fjolåret minskade intäkterna från miljöskatt, som följd av lägre energianvändning.

Under fjolåret minskade intäkterna från miljöskatt, som följd av lägre energianvändning. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån.

Under förra året betalades omkring 87 miljarder kronor i miljöskatt. Det är en minskning med två miljarder kronor jämfört med föregående år. Minskningen är ett resultat av en minskad användning av elektricitet samt bränslen.

Främst är det skatten på el, bränsle och koldioxid som minskat under året. Energiskatten på el minskade mest mellan åren med 1,3 miljarder kronor, och uppgick till 19,7 miljarder under 2014.

Nedgången av intäkterna från miljöskatter är en följd av förändringar i den underliggande skattesatsen samt användningen av skattbasen. Skattesatserna för el och bränsle var under förra året i stort sett oförändrade, vilket innebär att det är användningen av el och bränslen som minskat och givit de minskade intäkterna. 

Även vädret har spelat in när det gäller energianvändning. Enligt SMHI var 2014 det varmaste året som någonsin uppmätts, vilket resulterade i minskad användning.

De miljömotiverade subventionerna uppgick i fjol till 7,6 miljarder kronor. Det är en minskning med strax över sju procent från föregående år. Miljösubventioner till jordbruk samt bistånd har mellan åren minskat avsevärt.

Av de totala miljöskatteintäkterna är 80 procent relaterade till energi, det vill säga skatt på elektricitet och bränslen. Inom bränsleskatterna ingår även koldioxid- och svavelskatterna. Resterande andel är till största delen fordon- och trängselskatt. Miljöskatterna utgjorde 5,7 procent av Sveriges sammanlagda skatteintäkter under 2012, vilket är under den genomsnittliga nivån i EU. 


https://www.pengar.se/nyheter/minskade-miljoskatteintakter-i-fjol


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt