Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Minskad export av försvarsmateriel

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Under fjolåret minskade den svenska exporten av försvarsmateriel med en tredjedel.

För fjolåret noteras en minskning av den svenska vapenexporten. Det rapporterar Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

I fjol exporterade Sverige försvarsmateriel till ett värde av åtta miljarder kronor. Det är en minskning med 33 procent i en jämförelse med föregående år.

- Den svenska exporten av försvarsmateriel har under de senaste åren dominerats av ett antal större affärer som har fått ett stort genomslag i statistiken. Flera av dessa system har slutlevererats och därmed minskade värdet på exporten under 2014, säger ISP:s generaldirektör Christer Ahlström.

Av den sammanlagda exporten gick 78 procent till länder inom EU samt USA, Kanada och Australien som är erkända samarbetsländer. Till övriga delar av världen exporterades 22 procent, där Saudiarabien, Indien och Thailand var de tre största mottagarna.


FEM STÖRSTA EXPORTDESTINATIONER

Placering Land

Summa

1 USA 1 451 MKR
2 Norge 1 298 MKR
3 Thailand 532 MKR
4 Storbritannien 527 MKR
5 Indien 468 MKR


https://www.pengar.se/nyheter/minskad-export-av-forsvarsmateriel


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt