Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Mer medel till forskning och utveckling

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Forskning och utveckling inom universitet och högskolor får allt mer medel.

Under 2013 ökade investeringarna på forskning och utveckling (FoU) inom landets högskolor och universitet. Det visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Forskningens och utvecklingens utgifter består av investeringar och intäkter, eller driftskostnader. Dessa utgifter uppgick totalt till 33,8 miljarder kronor, vilket är en uppgång med 1,9 miljarder sedan år 2011. För intäkterna noterades en ökning om 1,9 miljarder kronor, samtidigt som investeringarna ökade med 42 miljoner kronor. 

Den främsta anledningen till att intäkterna ökade är högre direkta statsanslag mellan 2011 och 2013. Under nämnda år har ramanslag samt övriga anslag ökat med 570 miljoner kronor. Dessutom har det skett en ökning av medel från Vetenskapsrådet om 501 miljoner och privata icke-vinstdrivande organisationer med 350 miljoner kronor.

Likt de ekonomiska resurserna har även antalet FoU-årsverken ökat sedan 2011. Under 2013 noterades 19 104 stycken årsverken för FoU av anställda inom universitets- och högskolesektorn - en ökning med 1 295 årsverken jämfört med år 2011. Över hälften, 55 procent, av årsverken stod män för, medan kvinnor låg bakom 45 procent. Det kan jämföras med 53 procent män och 47 procent kvinnor under 2011.

Främst har årsverken av doktorander bidragit till ökningen, med 6 989 av det totala antalet. Det är en ökning med 1 012 stycken sedan 2011.


https://www.pengar.se/nyheter/mer-medel-till-forskning-och-utveckling


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt