Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Måttlig ökning av industrins investeringar väntas

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Under 2015 förväntas industrins investeringsvolym öka med relativt modesta siffror.

Under 2015 förväntas industrins investeringsvolym öka med relativt modesta siffror. Det framkommer av en investeringsenkät genomförd av Statistiska Centralbyrån.

Industrins investeringsvolym förväntas öka med två procent under år 2015, vilket innebär investeringar om 59,8 miljarder kronor. Under fjolåret investerades 53,4 miljarder kronor, vilket var en fem procents stor nedgång från år 2013.

Den bransch som har störst förhoppningar om en stor volymökning är företag inom byggverksamhet, med en ökning om 35 procent. Dessutom förväntar sig företag inom företagstjänster, varuhandel samt bank och försäkring att öka investeringarna under året. Branscher som tror på en motsatt utveckling är företag inom information och kommunikation, energi samt transport och magasinering. Nämnda branscher tror på en minskad investering om mellan tre till tretton procent.

En av de mest investeringstarka sektorerna - gruvindustrin - tror på en minskad investeringsvolym under det nuvarande året. Gruvindustrin förväntas minska sin volym med 18 procent och investera totalt 7,5 miljarder kronor.

En övervägande del av branschgrupperna inom tillverkningsindustrin förväntas öka sin investering under året. Transportmedelsindustrin tror bland annat på en ökning med 20 procent och en investering om 9,5 miljarder kronor, medan den kemiska industrin ser en ökning på 15 procent och en 8,8 miljarder stor investering under 2015.

TOTAL INVESTERING OCH VOLYMFÖRÄNDRING

Investering i kronorVolymförändring enligt företagenVolymförändring enligt SCB
Industri59,8 mdkr+9 %+2 %
Energi43,7 mdkr+8 %-5 %
Byggverksamhet6,2 mdkr+11 %+35 %
Varuhandel12,8 mdkr+9 %+18 %
Transport & magasinering19,9 mdkr+8 %-3 %
Information & kommunikation13,7 mdkr-15 %-13 %
Banker & försäkringsbolag6,6 mdkr+6 %+17 %
Fastighetsförvaltning82,8 mdkr+3 %+3 %
Företagstjänster11,7 mdkr+32 %+51 %


https://www.pengar.se/nyheter/mattlig-okning


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt