Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Majoritet av befolkningen kreditvärdiga

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Trots hög skuldsättning är en övervägande del av den svenska befolkningen kreditvärdiga.

Det är ingen hemlighet att svenskarnas skulder ligger på rekordhöga nivåer i dag. Dock framkommer det av siffror från affärsinformations- och kreditupplysningsföretaget UC att en majoritet av befolkningen är kreditvärdiga.

De svenska hushållen är mer skuldsatta än någonsin - en svensk har i snitt 170 procent av sin årsinkomst i lån. Det försöker landets politiker nu råda bot på genom förslag om amorteringskrav, fastighetsskatt och ränteavdrag. Alla siffror är dock inte dystra: så många som 77 procent av Sveriges befolkning har i dag ett utmärkt eller mycket bra kreditbetyg, vilket är likvärdigt med andelen kreditvärdiga för nio år sedan.

Sämst kreditbetyg står Stockholmare för, som även är platsen där bostadspriserna och det genomsnittliga lånet är som högst. Ytterligare förklaringar till Stockholmarnas låga kreditbetyg är regionens stora inflyttning samt en stor andel SMS- och blancolån. Det bästa kreditbetyget i landet har befolkningen i Småland.

Svenska kvinnor har ett något högre kreditbetyg än svenska män. Det visar enligt UC:s marknadschef att kvinnor är aningen mer varsamma när det gäller lån. Det genomsnittliga betyget för kvinnor är 4,13 medan männens betyg uppgår till 4,04 (4 = mycket bra, 5 = utmärkt).

POSTORTER MED BÄST KREDITBETYG

PostnummerPostortAndel boende med betyg "Utmärkt"
564 34Bankeryd81,8 %
587 39Linköping81,0 %
554 49Jönköping80,7 %
471 30Skärhamn78,8 %
598 32Vimmerby78,3 %

POSTORTER MED SÄMST KREDITBETYG

PostnummerPostortAndel boende med betyg "Svag"
126 30Hägersten57,4 %
141 75Kungens Kurva34,5 %
148 32Ösmo29,0 %
644 33Torshälla26,8 %
145 53Norsborg26,8 %

Källa: Compricer, UC


https://www.pengar.se/nyheter/majoritet-av-befolkningen-kreditvardiga


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt