Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Löneutvecklingen bromsar in

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

​Löneutvecklingen har, under januari och februari, saktat in.

Löneutvecklingen har, under januari och februari, saktat in. Det rapporterar Medlingsinstitutet.

Den genomsnittliga löneökningen under januari och februari månad uppgick för privat sektor till 1,9 procent. För tjänstemän var motsvarande siffra +1,8 procent, medan arbetare hade en genomsnittlig ökning om 2,1 procent. Ökningen för hela ekonomin uppgick samtidigt till 2,1 procent. Vid en jämförelse med endast februari i fjol och februari i år har löneutvecklingen ökat med 1,8 procent inom den privata sektorn och med 2,0 procent för hela ekonomin.

- Löneökningstakten har under de senaste månaderna visat en tydlig inbromsning. Det gäller i synnerhet i privat sektor där siffrorna tyder på att man på lokal nivå inte fått ut högre löneökningar än avtalen anger, konstaterar Medlingsinstitutets nationalekonom Bo Enegren i ett pressmeddelande.

Löneökningstakten blev aningen högre för både arbetare och tjänstemän på grund av den urvalsrotation som genomfördes vid årsskiftet. Effekten av urvalrotationen kan dock slå åt båda håll för olika branscher. Löneutvecklingen ökade bland annat inom transportsektorn medan den minskade inom byggnadsindustrin.

Åldrarna 65-66 år omfattas nu även i staten och privat sektor, vilket för staten innebar en ökning av löneutvecklingen med 0,3 procentenheter. Det då den genomsnittliga lönen för äldre personer är högre än det nationella genomsnittet. Inom privat sektor uppmättes ingen effekt av de extra åldrarna, medan kommunernas utveckling förblev oförändrad då de ej omfattar någon åldersbegränsning.


https://www.pengar.se/nyheter/loneutvecklingen-bromsar-in






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt