Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Löneklyftor allt större

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Löneklyftorna mellan arbetare och tjänstemän har inte varit så här stor på runt 80 år.

Löneklyftorna sinsemellan arbetare och tjänstemän har inte varit så här stor sedan 1930-talet. Det rapporterar idag Landsorganisationen (LO).

En rapport från LO, där löneutvecklingen mellan 1913-2013 har sammanställts, visar att löneklyftorna har ökat den senaste tiden. Faktum är att en tjänsteman inte har tjänat så här mycket mer än en arbetare sedan under 1930-talet. 

- Vi kan aldrig acceptera att löneklyftorna mellan arbetare och tjänstemän ökar. Vi kan inte tillåta att arbetares löner ska utgöra golv för andra grupper. Om den utvecklingen fortsätter kommer vi att få se en stökig avtalsrörelse år 2016, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare LO i ett pressmeddelande.

Medellönen för en arbetare ökade under fjolåret med 2,0 procent, i jämförelse med ökningen av en tjänstemans medellön på 2,8 procent. I nuläget ligger medellönen för en arbetare på 24 000 kronor medan en tjänstemän tjänar 34 600 kronor i genomsnitt. Det betyder att löneklyftan idag är 10 600 kronor, eller 45 procent, och därmed det största gapet som redovisats sedan 1930-talet.

Kvinnliga tjänstemän är vinnare när det kommer till störst löneökning, då den genomsnittliga lönen stigit med 3,3 procent. Samtidigt har medellönen för manliga tjänstemän ökat med 2,3 procent. Därmed har löneskillnaderna mellan de båda könen minskat, och ligger idag på 24 procent. Genomsnittslönen för både kvinnliga och manliga arbetare har ökat med totalt 2,0 procent. Lönegapet mellan kvinnliga och manliga arbetare är fortsatt mindre än för tjänstemän med sina 14 procent.

Att det blivit allt mer jämt bland kvinnliga och manliga tjänstemän beror främst på de höga löneökningarna för lärare - där majoriteten är kvinnor.


https://www.pengar.se/nyheter/loneklyftor-allt-storre






Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt