Vi hjälper dig att spara pengar. Vår målsättning är att ge dig så många smarta och enkla tips som möjligt för att underlätta för dig i din ekonomiska vardag.

E-post: [email protected]

Lärarnas löner ökar

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Sveriges Kommuner och Landsting rapporterar att lärarnas löneutveckling är en av de starkaste på arbetsmarknaden.

Lärarnas löneutveckling de senaste åren har varit mycket positiv och kan idag klassas som en av vinnarna på arbetsmarknaden. Det rapporteras Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Tidigare har Sveriges Kommuner och Landsting ingått avtal med Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet. Avtalet har lett till högre löner för landets lärare.

Den positiva löneutvecklingen är ett resultat av att det är kommunerna själva som sätter lärarnas löner och inte riksdag eller regering, menar SKL. Ska löneutvecklingen fortsätta på samma väg krävs det att Sveriges kommunpolitiker fortsatt satsar på yrket och att besluten fortsatt fattas inom kommunerna.

De senaste tre åren har läraryrket berikats med en uppåtgående löneutveckling på 11,4 procent, motsvarande 9,2 miljarder kronor. Adderar man dessutom de sociala avgifter som tillkommer betyder det 12,5 miljarder kronor som utbetalats av arbetsgivarna, vilket innebär en löneökning på cirka 3 000 kronor i månaden. En löneökning som kan titulera sig som en av de bästa på arbetsmarknaden.

SKL räknar med ytterligare en löneökning på 3,2 procent under nuvarande år, vilket ger 2,7 miljarder kronor till rikets lärare. Även 2015 beräknas bli ett positivt år för lärarnas löneutveckling. Det uppskattas att minst åtta miljarder kronor kommer fördelas lärarna emellan under 2014-2015. Totalt kommer lärarnas månadslöner ha ökat med 10 000 kronor under de senaste sju åren.

Sveriges Kommuner och Landsting kan konstatera att antalet sökande till landets lärarutbildningar har ökat kraftigt de senaste åren, och att löneutvecklingen är att tacka. Totalt har antalet sökande ökat med 26 procent sedan det nya löneavtalet trädde i kraft. 


https://www.pengar.se/nyheter/lararnas-loner-okar


Vårt nyhetsbrev

  • Smarta tjänster
  • Enkla spara-tips
  • Avsluta när du vill

Genom att gå med, godkänner du även våra villkor.

Villkor för Pengar.se's nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut en gång i veckan. Din epostadress lagras hos en tredjepart (Mailchimp) som är det system vi använder för att hantera prenumerationslistan och nyhetsbrevsutskicken. Du kan när som helst välja att avsluta prenumerationen och radera dina uppgifter hos oss. Vi lämnar inte ut din epostadress till någon annan part. Däremot kan vi i nyhetsbrevet inkludera sponsrade länkar och reklam till samarbetspartners.

Nyhetsnotiser

Danskarna älskar rabattkoder

Maxa semesterdagarna – så gör du 2020

Mäklarprovision – Hur tar mäklaren betalt?

Matsmart minskar matsvinnet

Skärpt amorteringskrav 1 mars - så påverkas du

Betalappar vanligare än kontanter - men kort fortfarande kung

7 tips inför Mellandagsrean - så hittar du guldkornen

Gamla ljusslingor - så mycket kostar de dig

En vecka till Black Friday - så fyndar du

Sista chansen att sätta in gamla mynt